Materialen en onderhoud

Massief hout

Hout is een natuurproduct. Kenmerken zoals noesten en kleine scheurtjes zijn natuurlijke eigenschappen van hout. Als gevolg van temperatuur  en vochtigheidsomstandigheden kan het hout werken. Massief hout heeft een open structuur en is onderhevig aan blootstelling van luchtvochtigheid en grote temperatuurverschillen. De zorg voor een constante luchtvochtigheid tussen 50 – 65 % en een relatieve temperatuur van ca. 20°C is zeer belangrijk. Hierdoor vermijd je uitdroging ( krimpen) van het massieve hout. Een stuk hout neemt kleurstoffen verschillend op, zodat kleurafwijkingen en schakeringen normaal zijn en geen aanleiding geven tot klachten.

Onderhoud

U onderhoud best u massieve meubels  door ze gewoon met een droge doek af te stoffen. Bij hardnekkige vervuiling mag u ook met een doek met weinig water (gebruik steeds klaar water) u meubels afkuisen. maak nooit gebruik van staalwol, schuurpapier, onderhoudsproducten voor hout en meubels, … dit om beschadigingen te voorkomen.

Olie 

Door meubelolie geven we onze meubelen een dunne beschermingslaag. deze olielaag beschermt het hout tegen vlekken, vocht en warmte. Na verloop van tijd is deze die in het hout ingetrokken. Hierdoor worden deze gevoeliger voor vlekken en vocht. pas op met hete voorwerpen, zoals pannen, hete mokken want deze zorgen voor kringen. Deze kringen kunnen enkel nog verwijderd worden door oppervlakkig te schuren ( dit kan enkel door een professional gebeuren).

Olie onderhoud

Dagelijks het oppervlak afnemen met een droge of licht vochtige katoenen doek. het wordt aanbevolen om 3 keer per jaar met olie te behandelen zodat de beschermende werking aanwezig blijft. Als eerste neem je oppervlak af en ontvet licht. daarna de olie dun aanbrengen en direct gelijkmatig verdelen. Laat deze enkele minuten intrekken en na wrijven met droge katoenen doek. Hou er rekening mee dat hoe meer olie u gebruikt, hoe donkerder de kleur! Gemorste vloeistoffen direct met een droge of licht vochtige katoenen doek opnemen en verwijderen.

lak

Normaal reinigen met een natte doek en middelen die ontvettend werken. Best gebruikt u een geconcentreerd afwasmiddel en in iedere geval geen middelen met schurende werking( o.a. Cif). Ook meubelglans middelen die siliconen bevatten, kunnen vlekken vormen die moeilijk weg te krijgen zijn.

leder

Licht verandert materialen. Zonlicht en diverse soorten kunstlicht laten stof en leer verbleken. Probeer daarom zitmeubelen niet aan de directe inwerking van licht bloot te stellen. Zo voorkomt u dat het materiaal versneld verkleurt en/of verbleekt. Nagels van huisdieren beschadigen uw meubelen. Zelf de meest robuuste leersoorten zijn niet bestand ten een ‘behandeling ‘ door onze beste vrienden. Teveel warmte droogt natuurlijke stof- en leder- vezel uit en is schadelijk voor vele bekledingsmaterialen.  Daarom is het zeer belangrijk voor een goede luchtvochtigheid.  Voor woonkamers wordt een luchtvochtigheid. Voor woonkamers wordt een luchtvochtigheid van 50-60% geadviseerd, de ideale temperatuur ligt tussen de 18-22 graden Celsius.

Reinigen van leder

Leder moet regelmatig ( 1 keer per week) gereinigd worden met een doek die licht bevochtigd werd met zuiver water ( kraantjes water)  zodat vet en vuil tijdig weggenomen worden en geen kans krijgen om in het leder te dringen. Gebruik hiervoor een zuivere doek die alleen hiervoor gebruikt wordt.  Zo zijn resten van zeep, detergent  of andere solvents uitgesloten.

Voor een grondigere reiniging raden wij aan om altijd eerst volgens dezelfde procedure te reinigen met zuiver water, en vervolgens met een zachte spons  en een aangepaste zeep, afhankelijk van de leersoort.  Voor gevoeligere leersoorten ( aniline) raden wij een aangepast onderhoudsmiddel aan. ( vraag raad in onze winkel wat u het best kan gebruiken) .  Na het reinigen moet u steeds zorgvuldig

spoelen met een zeemlap en zuiver water om alle vuilresten te verwijderen. Daarna afdrogen met een zachte doek. Voor u de leder crème aanbrengt is het belangrijk  dat u leder gereinigd is en de zeep resten verwijderd. Doe je dit niet dan kunnen er vuilresten vastzetten en nooit meer verwijderd worden! Respecteer dus altijd de juiste volgorde.

Plooivorming leder

Leder is een natuurlijk product dat uittrekt. Door in uw zetel te zitten, creëert u een kuil waarin het leder uitgerekt wordt. Zo ontstaat plooivorming, de zogenaamde ‘ zitspiegel’. Dit is een volkomen normaal fenomeen dat niet te vermijden is als u zacht wilt zitten. Het is belangrijk dat in begin, direct na eerste levering niet steeds op dezelfde plek wordt plaats genomen. Hierdoor vermijd je dat na verloop van tijd er een groot contrast is tussen de plaatsen  die in het begin wel of niet veel bezet worden.

Stof

Iedere stof kan verkleuren onder invloed van licht. Felgekleurde en donkere stoffen lijden hier het meest onder. Plaats uw meubelen daarom bij voorkeur niet in directe zonlicht. Ook meubelstoffen met natuurlijke vezels, en met name wollen stoffen, zijn gebaat bij de juiste luchtvochtigheid ( 50-60%).

Plooivorming stof

Gestoffeerd op een bepaald model gedragen niet alle stoffen zicht hetzelfde. Dit heeft vooral te maken met de rekbaarheid van de verschillende stoffen. Enige plooivorming is onvermijdelijk. Stoffen met een hoog percentage wol zijn elastischer dan stoffen met een lager percentage wol of zonder wol. Een laag percentage wol heeft eerder plooivorming in zit en rug gedeelte. Hoe breder de bank des te eerdere plooivorming kan ontstaan.

Pilling stof

Dit is het vormen van bolletjes op de stof door het samenkoeken van vezeltjes. Dit kunnen zowel losse vezeldeeltjes van de stof zelf zijn als externe vezels zoals bv. Van kledij. Pilling is een normaal verschijnsel waarover u zich geen zorgen hoeft te maken. De zogenaamde bolletjes kunnen verwijderd worden met zogenaamd ‘ textielscheerapparaat’, dat in de handel verkrijgbaar is. Het is in elk geval ten stelligste af te raden om dit te verwijderen met andere scherpe voorwerpen ( zoals messen of scharen) dit kan de stof beschadigen.

Reinigen stof

Vlekken ? Verwijder met een lepel de vaste bestanddelen zoveel mogelijk, vervolgens een theedoek natmaken  met koud water, uitwringen en op de vlek  plaatsen en zo laten drogen.  Zeker niet deppen, wrijven of schrobben!!

btt